Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, o który dbają rodzice podczas porannego szykowania swoich uczniów. Ale z co z drugim posiłkiem w szkole, często pomijanym przez maluchy? Galeria Klif pragnie, aby zdrowe nawyki były budowane już od dziecka, dlatego razem z Restauracją Olimp z dumą przyłączyliśmy się do akcji Gdyński Dzień Śniadania organizowanej we współpracy z Dziennikiem Bałtyckim.
Już jutro (26 września) strefie restauracyjnej Galerii Klif we współpracy z Restauracją Olimp odbędą się kreatywne warsztaty dla uczniów jednej z gdyńskich szkół podstawowych. Poprzedzone krótką pogadanką praktyczne zajęcia
z przygotowywania różnorodnego i pełnowartościowego śniadania to doskonały moment na zainteresowanie najmłodszych tematyką zdrowego odżywiania. Będzie ciekawie, kolorowo, a zamiast książek i zeszytów pojawią się fartuszki, warzywa i deski do krojenia! Brzmi jak dobra zabawa! A na koniec zajęć wszyscy zjedzą pyszne, własnoręcznie przygotowane śniadanie.
W zdrowym menu śniadaniowym zaplanowano m.in.:
- Granolę z jogurtem i owocami
- Torcik z pumpernikla
- Owsiankę z mlekiem i bananami
- Tofucznicę z pomidorami (wegańska jajecznica)
- Naleśniki z mąki gryczanej z konfiturą ze śliwek i jogurtem
- Soki warzywne z buraków, marchewki, jabłka
Akcja organizowana pod patronatem Dziennika Bałtyckiego w ciekawy i kreatywny sposób buduje świadomość najmłodszych dotyczącą odżywiania, które będąc zdrowym wcale nie musi być nudne i monotonne. Zajęcia prowadzone są przez ekspertów z naciskiem na aktywne uczestnictwo uczniów.